zondag 10 augustus 2014

Mens en lijden - Extra

Seven Pounds

Ben heeft een lijst opgesteld met 7 namen. Deze 7 personen zitten momenteel aan een keerpunt waarbij ze zwaar in de problemen gekomen zijn. Gaande van materiële, finaciële maar ook lichamelijke problemen. Een van de zeven is arm, een is blind, een vrouw wacht op een harttransplantatie. In de film zie je hoe Ben de 7 mensen beter leert kennen. Vooral de vrouw die dringend een hart nodig heeft, doet hem nog meer nadenken over het leven. Maakt hij wel een goeie keuze. Op een bepaald moment ligt de vrouw op sterven moet hij kiezen … Blijven leven en de vrouw verliezen of toch zijn plan verderzetten zodat er 7 mensen gelukkig worden. Hij kiest voor het laatste. Een hartverscheurende keuze die hem veel pijn bezorgt. De vrouw krijgt even later een nieuw hart ( zijn hart ) en de man een paar nieuwe ogen. Een vrouw krijgt zijn huis enz.

Een zeer aangrijpende film die je moet gezien hebben! Als ik eraan terugdenk krijg ik nog steeds kippenvel. Deze film toont ook aan hoe ik het leven na de dood zie. Ik leef verder in het hart van iemand anders … Dit is ook een belangrijke keuze die ik maakte voor mezelf. Ik wil mijn organen doneren om iemand anders te helpen.



Bram vermeulen

Als ik dood ga, huil maar niet
ik ben niet echt dood moet je weten
het is de heimwee die ik achterliet,
dood ben ik pas als jij die bent vergeten.
En als ik dood ga, treur maar niet
ik ben niet echt weg moet je weten
het is het verlangen dat ik achterliet
dood ben ik pas als jij dat bent vergeten.
En als ik dood ga, huil maar niet
ik ben niet echt dood moet je weten
het is maar een lichaam dat ik achterliet
dood ben ik pas als jij mij bent vergeten
dood ben ik pas als jij mij bent vergeten

Dit gedicht grijpt mij nog steeds enorm. Voor mij is dit gedicht ook een houvast. Als iemand sterft die nauw aan m’n hart ligt, dan zit die nog steeds in mij. Ik zal die persoon nog steeds voelen in mijn hart. Dit is zeer belangrijk. Zo zal ik die persoon niet verliezen. 

zaterdag 9 augustus 2014

Mens en lijden - Film bespreken

La Stanza del figlio

Korte samenvatting:
Giovanni is een psycholoog. Hij besluit om regelmatig te gaan joggen met zijn zoon om zo hun band te versterken. Ze kiezen zo hun vast momentje. Op hun eerste momentje wordt Giovanni  opgeroepen om op spoedbezoek te gaan naar een van zijn patiënten. Zijn zoon Andrea besluit om in plaats van alleen te gaan joggen, te gaan duiken met vrienden.
Als Giovanni terug thuiskomt wacht hem onaangenaam nieuws. Zijn zoon is omgekomen in een accident.
Deze film toont hoe Giovanni omgaat met de dood van zijn zoon. Hij is eerst heel erg kwaad op zijn patient, maar leert er uiteindelijk toch mee om te gaan dat het niet de schuld is van de patiënt. Het is eigenlijk niemands schuld.
Ondanks dat hij psycholoog is, moet hij toch de gevolgen ondergaan wat de dood teweegbrengt. Uiteindelijk is hij ook maar een gewoon mens.

Deze Italiaanse film won een prijs op het filmfestival in Cannes. De trailer stelt niet veel voor, maar de film is zeker de moeite waard om eens te gaan bekijken!  Je wordt er absoluut stil van.


 Vat je eigen mening over de film samen in drie kernwoorden:
·         Pijn, schuldgevoel, hoop

·     Is wat in de film aan bod komt (onderlinge relaties, gevoelens, ideeën) herkenbaar voor jou? Wat is wel herkenbaar? Wat niet?
Herkenbaar: het schuldgevoel van de vader dat hij zijn zoon niet kon tegenhouden. de pijn die hij voelt omdat het hem niet gelukt is een betere band te krijgen met zijn zoon.
de ruzies achteraf.
Niet herkenbaar: De koelte bij het afscheid van zijn zoon 
Kies drie scènes uit de film die je hebben aangesproken (positief of negatief). Beschrijf ze zo duidelijk mogelijk en noteer per scène welke gevoelens voor jou de overhand hadden.

scène 1:
Het afscheid van zijn zoon greep mij het meeste aan. De open kist in de koude zaal. Alle vrienden en familie rondom hem. Hoe iedereen hem nog een koude kus geeft om dan weg te gaan. Het greep mij het meeste aan hoe koel zijn vader omging met het afscheid. Een zoen en dan kijken hoe men de kist sloot. Ik zou het op een heel andere manier doen. Ik zou niet kunnen stoppen met huilen en ik zou de persoon nog proberen vastpakken, het gevoel hebben dat ik hem wil wakker schudden. Ik zou breken als ze die kist sluiten. Ik zou veel meer scène maken dan hoe hij het deed. Ik zou het echt niet kunnen. Dit was gewoon koel.

scène 2:
De 2e scène die mij enorm aangreep was de scène in de wagen. Het gezin was nog compleet en gelukkig. Ze zaten allemaal gelukkig te zingen in de wagen. Niet wetende wat voor onheil hen boven het hoofd hing. Ik weet precies al wat er gaat gebeuren aan de hand van de trailer en de korte samenvatting die ik voor het bekijken van de film zag, wist ik al wat er ging gebeuren. 
Dit toont aan hoe onvoorstelbaar het leven is. Het ene moment is alles nog compleet en is iedereen gelukkig en het volgende moment is het gedaan.

Scène 3:
De derde scène die mij aangreep was toen de vader te weten kwam dat zijn zoon verongelukt was bij het duiken. De gevoelens die door zijn hoofd gingen voelde ik bij mezelf. Woede, onbegrip, angst, …. Vooral het gevoel “ had ik hem maar kunnen tegenhouden, was ik maar niet opgeroepen, kon ik maar, kon ik maar, …. Is zo pijnlijk op te zien.

Op welke manier hebben de drie scènes die je hierboven vermelde met je eigen levenservaring/levensvisie te maken?

Deze film maakte duidelijk dat iedereen een verlies verwerkt op een andere manier. De ene blijft stil, de andere praat, nog iemand anders die huilt, schreeuwt, …
Ik besef dat ik een huiler en een schreeuwer ben, maar dat ik ook iemand ben die graag praat over alles. Alleen begin ik moeilijk te praten.

zondag 3 augustus 2014

Mens en lijden - Op welke manier reageren mensen als ze met lijden geconfronteerd worden?

Volgens mij reageert elke persoon er anders op. De ene reageert geschokt, de andere is stil, nog iemand anders begint te huilen en kan niet stoppen. Er zijn ook mensen die ziek worden van de pijn, die niet meer willen praten, die zich oplsuiten. Ook zijn er mensen die op een humoristische of positieve manier omgaan met lijden. Dit verwondert mij het meest, maar het is ook een manier van verwerken! Ook zijn er mensen die geen gevoel hebben. Ze hebben zichzelf precies op slot gezet. Dit is moeilijk om eruit te komen.
Toch vind ik dat de manier waarop dit gebeurd op eenzelfde lijn gebeurd. Bij de persoon die achterblijft staat eerst het leven stil. Er moet zoveel geregeld worden. Een begravenis, iedereen op de hoogte brengen, een koffietafel achteraf, …. Als de eerste shock achter de rug is, komt de ergste periode. Dit is de periode waar het verlies begint door te dringen. Je wordt verdrietig, voelt de pijn en het gemis. Dit is een zware periode die iedereen op een andere manier moet doorgaan. Je kunt niemand opdringen te eisen “ Kom het is nu genoeg, ga verder met je leven “
De rouwperiode wordt gevuld met herinneringen, gevoelens en pijn aan de overlevende. Je begint te dromen over die persoon, herbeleeft alles weer en krijgt soms huilbuien die maar niet blijken te stoppen.
De periode is heel erg zwaar en daar moet iedereen doorheen. De ene duurt het minder lang dan de andere, de ene gaat er ook veel beter mee om dan de andere.
Het grootste gemis dat je kunt ervaren is dat je die persoon nooit meer zult zien, ruiken, voelen en ervaren. Dit doet enorm veel pijn om te aanvaarden.

zondag 27 juli 2014

Mens en lijden - leven na de dood?

Volgens mij is er leven na de dood. Ik heb al verhalen gelezen over mensen die ‘ het licht ‘ zagen. Ik denk ook werkelijk dat dit aanwezig is. Ik denk dat als ik er later niet meer ben, ik iedereen zal terugzien die vroeg heengegaan is. Soms word ik gek verklaard door mijn overtuiging… Maar ik zeg het hen ook. Als ik hierin wil geloven, laat het mij dan doen. Ik hoop echt dat dit klopt!
Waar ik niet in geloof is dat er pap is met gouden lepeltjes of dat er een hel is. Volgens mij wordt iedereen vergeven voor zijn/haar zonden en kan iedereen verdergaan met een propere lei.
Dit is voor mij een belangrijke houvast omdat ik zo graag de mensen die ik verloren heb en misschien nog ga verliezen ooit nog wil tegenkomen omdat ik nog zoveel te zeggen en te vragen heb …

Mens en natuur - extra

Hoe gezond is biologisch voedsel?

Dit artikel toont duidelijk aan dat biologisch voedsel gezonder is. Meer vitamines en meer anti-oxidanten in de aardappelen, minder water in het vlees doordat de dieren geen krachtvoer krijgen. Zeer grote verschillen zijn er niet, maar als je je zelf beter voelt door biologisch te eten dan moet je dit gewoon doen.

link: infoplein

101 redenen om borstvoeding te geven!



Dit is voor mij een zeer belangrijke lijst. Ook ik gaf borstvoeding aan mijn kinderen gedurende 7 maanden. Beiden kregen ze een hoop antistoffen. Vooral bij mijn zoon was dit goed te merken dat hij dit nodig had. Hij blijkt een zeer allergisch kind te zijn. Hij is allergisch voor gluten, eieren, tomaat, soja en citrusvruchten. We moeten dus een hoop elimineren! Toen ik borstvoeding gaf, vlak na de geboorte kreeg hij meteen diarree en eczeem. Wat waren we in paniek … We wisten meteen dat het ging over de voeding die ik at. Na een eliminatiedieet was het super om hem te voeden. De eczeem en diarree bleef weg. Onze zoon was vrolijk en gezond. Eenmaal ik stopte met de borstvoeding begon de zoektocht! Hij moest gemanipuleerd voedsel eten. Glutenvrije bloem in het harde brood zonder smaak en koekjes zonder eieren, soja en gluten zijn praktisch onvindbaar.
De 7 maanden dat ik borstvoeding had, had ik een gezond en gelukkig kind. Eenmaal ik stopte begonnen de problemen. Hij kreeg bijna meteen een grote verkoudheid die resulteerde in RSV, maandenlang puffen en aerosol. Hij was een jaar aan een stuk constant ziek en had felle diarree en zelfs nu nog steeds eczeem.

Voor mij zijn de belangrijkste voordelen aan borstvoeding: geldbesparing, altijd op temperatuur, een hoop antistoffen, een gelukkig en gezonde baby, geen gesleur met plastiek flessen, water en poeder, …
Een verlaging van onze ecologische voetafdruk en dus ook het beste van mezelf meegegeven aan mijn kinderen. Ik zou het iedereen aanraden …

Mens en natuur - natuur in wereldreligies

In de wereldreligies is natuur als belangrijk element opgenomen. Hier zijn de belangrijkste argumenten die dit aantonen.

Natuur in christendom


God heeft eerst de natuur geschapen en daarna pas de mens. De mens is er gekomen om de natuur te onderhouden. De aarde is geen bezit van de mens, maar een huurder. Hij moet ervoor zorgen dat de natuur blijft bestaan, niet dat deze vernietigd en verwaarloosd wordt.

Natuur in Hindoeïsme

Hindoe hebben groot respect voor de natuur. Volgend hen kan de natuur een ziel hebben. De meest geliefde woonplaatsen van de geesten zijn oude bomen, bergen, grotten en bronnen. Hindoes zeggen dat je wezens geen pijn mag doen. Daarom eten ze geen vlees. Het heilige dier voor de Hindoe is de koe.

Natuur in Islam

Volgens de Islam zingen planten en bomen de eer van Allah. De kleur van de islam is groen.

Natuur in het jodendom

Jaweh gaf de natuur aan de mens. De mens moet het met zorg behandelen. Ze mogen alles gebruiken maar niets kapot maken. De kinderen worden bewust opgevoed met de natuur.


Bron: link

Mens en natuur - Welvaart zonder groei

Tim Jackson gaf een pleidooi over welvaart zonder groei. Dit was een van zijn argumenten waar ik enorm van schrok.

“Here's another one -- completely different one: Why is it that we don't do the blindingly obvious things we should do to combat climate change, very, very simple things like buying energy-efficient appliances, putting in efficient lights, turning the lights off occasionally,insulating our homes? These things save carbon, they save energy, they save us money. So is it that, though they make perfect economic sense, we don't do them? Well, I had my own personal insight into this a few years ago. It was a Sunday evening, Sunday afternoon, and it was just after -- actually, to be honest, too long after -- we had moved into a new house. And I had finally got around to doing some draft stripping, installing insulation around the windows and doors to keep out the drafts. And my, then, five year-old daughter was helping me in the way that five year-olds do. And we'd been doing this for a while, when she turned to me very solemnly and said, "Will this really keep out the giraffes?" (Laughter) "Here they are, the giraffes." You can hear the five-year-old mind working. These ones, interestingly, are 400 miles north of here outside Barrow-in-Furness in Cumbria. Goodness knows what they make of the Lake District weather. But actually that childish misrepresentation stuck with me,because it suddenly became clear to me why we don't do the blindingly obvious things. We're too busy keeping out the giraffes -- putting the kids on the bus in the morning, getting ourselves to work on time, surviving email overload and shop floor politics, foraging for groceries, throwing together meals, escaping for a couple of precious hours in the eveninginto prime-time TV or TED online, getting from one end of the day to the other, keeping out the giraffes.

Dit is een zeer goed argument om aan te tonen dat we het soms zodanigs druk hebben met onze dagelijks leven dat er gewoon geen tijd meer is om eraan te denken onze ecologische voetafdruk te doen dalen. We moeten echt onze levensstijl aanpassen om die te doen verlagen. Ook kost het enorm veel geld. Het is voor de meeste mensen niet mogelijk om ’s morgens op te staan en te zeggen ‘ Tgoh, we hebben nu eens 1000€ over om eventjes te kijken voor energiebesparende maatregelen zodat onze voetafdruk verlaagt “

Het is gewoon voordeliger om iets meer te betalen, iets meer te verbruiken dan om in 1 stuk zo’n grote hap uit het budget te verliezen om pas binnen 5 jaar iets te voelen in de portefeuille. Dit merken wij ook door onze verbouwingen. Wij hebben enorm geïnvesteerd in energiebesparende maatregelen en in isolatie en zonnepanelen. Helaas voelen wij daar momenteel nog niet veel van, door die grote kost. Ook zorgde dit ervoor dat onze verbouwingen nog steeds bezig zijn, terwijl een ander zonder deze extra maatregelen al veel verder staat dan wij. 

Mens en natuur - mijn ecologische voetafdruk

Ik berekende mijn ecologische  voetafdruk en ben zeer tevreden met mijn resultaat. Ik had het veel minder verwacht. Ondanks dat wij nog jaarlijks op reis gaan met onze wagen, nooit het openbaar vervoer gebruiken ( wel met de fiets ) heb ik toch een goed resultaat.
Wij gaan enorm milieubewust om met alles voor de rest. Wij gaan geen wintergroenten eten in de zomer, wij gaan geen fruit eten die van de andere kant van de wereld komt. Wij eten voornamelijk bio afkomstig uit De Hogen Akker ( een lokaal biobedrijfje ) , ook vers vlees van onze kwaliteitsslager. Brood bakken wij altijd zelf en we hebben ook een eigen klein moestuintje.
Gemiddeld hebben wij slechts 1 vuilniszak per maand. Petflessen worden bij ons niet gekocht. Enkel de brikken van de melk vliegen bij het PMD. Wij maken onze frisdranken met de Soda Stream en drinken water uit onze Brita Kan. We hebben kippen en een composthoop, die al heel wat afval opslorpt. En we hebben het voordeel dat we nog lekkere eitjes hebben!

Onze ecologische voetafdruk ligt veel lager dan het Belgische gemiddelde, dat maakt ons blij. Waar we misschien toch meer aan moeten werken: Minder onze wagen gebruiken. Jammergenoeg moet ik nogal ver naar m’n werk. Mijn man gaat altijd met de fiets werken. Hij brengt de kindjes met de fietskar naar school. ’s Avonds haal ik ze op met de wagen en stop de fietskar in de koffer. Eventueel moet ik eens zoeken naar een oplossing om toch met de fiets te kunnen gaan werken?
We moeten meer het openbaar vervoer gebruiken om verre afstanden te overbruggen. Momenteel nemen wij zo vaak de wagen dat we nerveus worden van het verkeer, de parkeermoeilijkheden. Eigenlijk zou het openbaar vervoer al zorgen voor minder stress en een kleinere ecologische voetafdruk.
Ik ben zeer blij dat zowel mijn man als ik zoveel milieubewustheid meegekregen hebben van thuisuit! We geven dit ook mee aan onze kinderen. Onze kinderen krijgen hun eigen brooddoos mee naar school en een herbruikbare fles met kraantjeswater. Voorverpakte koekjes ga je nooit in hun boekentasje terugvinden, want die komen niet in huis. Ze krijgen een stuk fruit mee en een koekje in een koekjesdoosje. Ze zijn het niet anders gewoon en ook op school wordt het zo gevraagd. Onze kinderen volgen Steineronderwijs en daar is milieu en groener leven zeer belangrijk.

Na het lezen van het artikel over 40 dagen zonder vlees, ben ik zeker akkoord. Wij zouden volledig vegetarisch door het leven willen gaan. Alleen laat onze portemonnee het niet altijd toe. We proberen thuis minstens 3X per week verse vis te eten en 2X vegetarisch. Dit kost ons een grote hap uit ons budget. Daarnaast moeten het altijd bio groenten en fruit zijn op ons bord en die zijn tegenwoordig niet goedkoop meer.
Mochten de Belgen meer vegetarisch eten, zullen de prijzen misschien zakken en dus ook de ecologische voetafdruk. Jammergenoeg zijn de meesten nog niet bekend in de vegetarische wereld. Ze trekken al hun neus op zonder te proeven.

Mens en natuur - Hoe groen ben ik zelf ?

Hoe groen ben ik zelf? 

Keuze: Gelaten ontkenner, onschuldige wachter, geremde hoper of groene doener.

Ik mag mezelf indelen in de groep van de groene doeners! Ik prijs mezelf gelukkig dat ik dit meekreeg van thuisuit. Dit spaart niet alleen veel verloren energie uit, maar ook een hoop centen!
Thuis wezen mijn ouders mij er altijd op dat ik nooit mijn gsm-lader liet zitten in het stopcontact. Ook onnodig lichten aansteken mocht niet. Ik moest altijd met de fiets naar school of met het openbaar vervoer gaan werken. Mijn rijbewijs halen was volgens hen nog niet nodig en gelijk hadden ze! Sinds ik mijn rijbewijs heb ben ik toch wat luier geworden.
om nog een voorbeeld te geven. Mijn ouders vonden het zeer belangrijk dat ik alles leerde eten. Ikzelf was absoluut niet gek op vegetarisch of vis en at veel liever een stuk vlees. Maar … Donderdag veggy dag en maandag/vrijdag visdag! Mijn moeder ging verse vis halen en we konden smullen. Ik heb alles leren eten en ben daar enorm blij om. Dit is extra kennis om door te geven aan mijn kinderen. Ik heb een kinderdagverblijf en mijn jeugd trek ik door. Donderdag is vegetarisch voor iedereen en de vrijdag eten we altijd vis. De maandag reserveer ik meer voor rijst, pasta, couscous,… Zodat het niet elke dag aardappelen is.
Ook verse groenten en fruit zijn nog steeds enorm belangrijk. Vroeger altijd biologisch van de plaatselijke boer, dus nu ook nog steeds onze lekkere verse seizoen groentjes en fruit van de boer.
Vroeger woonde ik met m’n ouders in een klein rijhuisje zonder tuintje. Behalve onze potjes verse kruiden in de keuken hadden we geen mogelijkheid om onze ecologische voetafdruk te verkleinen door composthoop, kippen, moestuintje,. … Gelukkig is dit nu zelf mogelijk. Dit was dan ook de vereiste voor ons huis. Een tuin met plaats voor kippen, composthoop en een moestuintje. We telen een mooie oogst patatjes, worteltjes, winterprei, kruiden, …. Zelf en hebben ook 3 fruitbomen.
De kippen eten ons keukenafval en de rest vliegt in de composthoop.
Een volgende vereiste voor ons huis was de mogelijkheid om te verbouwen. We hebben intussen superisolerend glas gestoken, vloerisolatie met vloerverwarming, gevelisolatie, zonnepanelen,…
Dit verlaagt ons verbruik maar ook onze ecologische voetafdruk.


Kloof tussen attitude en mijn gedrag.

Wat ik wens is ook wat ik doe. Ik ben enorm gedreven bezig met natuur en milieu dus ik doe het ook gewoon. Voor ons is dit een levenswijze geworden. Het enige jammere is dat wij dagelijks zouden vegetarisch eten maar helaas laat onze portemonnee dit nog niet altijd toe.

zondag 20 juli 2014

Mens en zingeving - extra

Wat betekent zingeving??? 

Voordat ik aan dit hoofdstuk begon, wou ik eerst weten wat zingeving precies betekend. Dit zocht ik dan ook op! link encyclo.nl

To be or not to be

To be or not to be, that is the question;
Whether 'tis nobler in the mind to suffer
The slings and arrows of outrageous fortune,
Or to take arms against a sea of troubles,
And by opposing, end them. To die, to sleep;
No more; and by a sleep to say we end
The heart-ache and the thousand natural shocks
That flesh is heir to — 'tis a consummation
Devoutly to be wish'd. To die, to sleep;
To sleep, perchance to dream. Ay, there's the rub,
For in that sleep of death what dreams may come,
When we have shuffled off this mortal coil,
Must give us pause. There's the respect
That makes calamity of so long life,
For who would bear the whips and scorns of time,
Th'oppressor's wrong, the proud man's contumely,
The pangs of despised love, the law's delay,
The insolence of office, and the spurns
That patient merit of th'unworthy takes,
When he himself might his quietus make
With a bare bodkin? who would fardels bear,
To grunt and sweat under a weary life,
But that the dread of something after death,
The undiscovered country from whose bourn
No traveller returns, puzzles the will,
And makes us rather bear those ills we have
Than fly to others that we know not of?
Thus conscience does make cowards of us all,
And thus the native hue of resolution
Is sicklied o'er with the pale cast of thought,
And enterprises of great pitch and moment
With this regard their currents turn awry,
And lose the name of action.
Soft you now! The fair Ophelia! Nymph,
in thy orisons be all my sins remember'd.


De zin van het leven van Hamlet …. Toen hij te weten kwam wat er allemaal gebeurd was, had hij geen zin meer in dit leven. Hij vluchte en overweegde zelfmoord. Hij gaat op zoek naar de zin van het leven.
Dit is nog steeds een prachtig stuk van Shakespeare. 


Loesje

De zin van het leven zoeken is zeer moeilijk. Dit puzzel je niet in een halfuurtje in elkaar. Je moet het constant herkauwen. Deze stelling van Loesje maakt ook duidelijk dat de zin van het leven nooit afgeraakt. Er zijn altijd nog stukjes tekort om het volledig te maken. 

Mens en zingeving - Wat is geloven? Wie is God?

Wat is geloven?

De verschillende bronnen gaven mij een betere kijk op geloven. Als ik denk aan geloven, dan is het voor mij het gevoel dat er altijd iemand bij je is die je niet ziet maar wel voelt. Die je helpt om doorheen moeilijke periodes te komen. Precies een innerlijk stemmetje “ Komaan, je bent er bijna, nog even doorduwen en het zal snel weer beter gaan … “ Dit stemmetje zorgt voor meer zelfvertrouwen om door te gaan.

Wie is God?

Op de vraag “ Wie is God? “ kan ik moeilijk een antwoord geven … Ik geloof wel in iets, maar ik weet niet of ik geloof in God als karakter die aanwezig is om ons doorheen het leven te helpen.
Volgens de bijbel is God de persoon die de aarde en de hemel en ons geschapen heeft. Ik denk niet dat dit gebeurd is, maar ik geloof wel dat er iets aanwezig is die ervoor gezorgd heeft dat wij er hier en nu zijn en die ervoor zorgt dat wij zo door het leven gaan.

zondag 13 juli 2014

Mens en zingeving - Geluk is ...........

Link: Video Geluk is ...

Op het filmpje werd me duidelijk dat iedereen andere opvattingen heeft over geluk. Voor de ene is geluk gewoon goedgehumeurd opstaan, terwijl de andere elke dag denkt “ Vandaag gaat er iets fantastisch gebeuren “ . Nog anderen zoeken echt de essentie van geluk en hebben veel nodig om het geluk te voelen.
Voor mij is geluk “Pluk de dag”. Neem elke dag zoals hij komt en geniet van het leven want we leven veel te kort. Ik kan genieten van de kleinste dingen. Een glimlach van mijn kind, een positief woordje op de werkvloer, … Daar word ik pas gelukkig van! Ik besef nu maar al te goed hoe snel geluk kapot gemaakt kan worden. Mijn mama is sinds kort ernstig ziek geworden. Ze was net in pensioen toen ze het nieuws kreeg… Daar ging haar motto ‘ werken, werken, werken en dan geniet ik wel als we niet meer moeten werken ‘. Nu is het ziekenhuis in, ziekenhuis uit … Ze is absoluut niet gelukkig en heeft tot nu toe nog steeds niet echt kunnen genieten van haar leven.
Ik zeg ook altijd: “Geld maakt niet gelukkig” en dat is dus werkelijk zo. Zo zie ik vaak dat heel erg rijke gezinnen achter hun voorgevel veel geheimen te verbergen hebben en dat ze zeker niet gelukkig zijn. Wij moeten met weinig rondkomen en zijn veel gelukkiger!



Mens en zingeving - PKG-schaal

Ik maakte mijn persoonlijke PKG-schaal op. Dit was mijn resultaat. 


Ik ben volledig akkoord met deze resultaten. Het geeft een volledig beeld van hoe ik ben. Ik ben enorm op zoek naar iets om mij vast te houden. Ik ben enorm gelovig en dat zie je aan het resultaat voor “Second Naivité”. Ik zoek altijd de symbolische betekenis achter de verhalen. Ik geloof niet in Jezus, Maria, …en denk dus niet dat dit allemaal acht gebeurd is. Volgens mij hebben zij niet echt geleefd. Maar ik geloof wel dat er achter elk verhaal een betekenis zit. Ik ga er ook naar op zoek.
Ook ben ik Orthodox. Ik houd me graag vast aan rituelen. Zo ga ik bij examens naar de kerk bidden of een kaarsje branden. Ook thuis staat mijn kaarsje altijd te branden voor de mensen die het moeilijk hebben. Ook op reis ga ik geen enkele kerk passeren zonder er even binnen te springen voor een kaarsje. Ik ben geen wekelijkse kerkganger maar deze rituelen kreeg ik van thuisuit mee en daar geloof ik ook echt in.

donderdag 10 juli 2014

Mens en zingeving - wie of wat geeft zin aan mijn leven?

Voor mij is de zin van het leven, gewoon er het beste van maken. Waarom kiezen voor iets onaangenaams als ik voor iets aangenaams kan kiezen? Ik probeer aspecten te zoeken in het leven die me gelukkig maken. Een aantal jaren geleden zat ik vast in een goedverdienende job met een zeer goed pensioen later. Maar wat had het zin? Ik deed deze job niet graag … Ik ben op zoek gegaan naar iets anders en eindelijk vond ik de job van mijn leven! Ik zie dagelijks gelukkige mensen, ik zie dagelijks lachende kinderen en dat maakt me gelukkig. Dit is de zin van het leven!
Vroeger was ik nooit op zoek naar de zin van het leven. Ik leefde gewoon en ging dagelijks door. Dit werd mij ook zo geleerd van thuisuit. Leven is werken, werken, werken en ontspanning komt later. Nadat mijn tante vroeg stierf aan kanker en nu sinds kort mijn mama ook getroffen is door deze rotziekte komt deze vraag meer en meer naar boven. Momenteel ben ik aan het zoeken naar een gezond evenwicht. Ik werk geen 60u per week meer zonder tijd te hebben voor mijn gezin, voor mezelf en om te genieten. Ik ben zelfstandige en heb een kinderdagverblijf. Een aantal maanden terug werkte ik er 50uren ter plaatse en dan nog 10 uren van thuis uit. Toen ik het nieuws kreeg van mijn mama ging ik meteen op zoek naar een oplossing. Ik heb een extra personeelslid aanvaardt om zo meer thuis te kunnen zijn. Voor mijn gezin, voor mijn kinderen maar ook heel belangrijk voor mezelf! Ik geniet van elke dag en nu heeft het leven weer echt zin voor me.  Ik moet niet meer constant denken aan werken, werken, werken. Voor het eerst in lange tijd hadden we zelfs ruimte voor vakantie. Financieel is het een stuk minder, maar we zijn wel veel gelukkiger.

Een mooi voorbeeld om de zin van het leven aan te tonen is het lied Imagine van John Lennon. Hieronder de tekst vertaald naar het Nederlands.
Mocht er nu gewoon vrede zijn, geen geloof, geen ruzie, geen armen en rijken, … Dan zou er pas leven zijn!

John Lennon - Imagine

Imagine there's no heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above
us only sky
Imagine all the people
Living for today...

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
No religion too
Imagine all the people
Living live in peace...

You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world...

You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will live as one


dinsdag 8 juli 2014

Mens en samenleving - Paul Verhaeghe

Lezing Paul Verhaeghe

Ik las eerst de lezing over 'Inleveren voor of tegen het neoliberalisme' door Paul Verhaeghe.
Na het lezen van zijn uiteenzetting koos ik drie citaten om mijn eigen mening te vormen.



Eerste citaat:

''Dit is het tweede punt van mijn probleemanalyse, het neoliberalisme als ramp op
maatschappelijk vlak. Dit is wetenschappelijk zeer overtuigend aangetoond. Op
dertig jaar tijd zijn de inkomensverschillen in bijvoorbeeld Groot-Brittannië
spectaculair gestegen, zo spectaculair dat de middenklasse ginder aan het
verdwijnen is. Sociologisch onderzoek van Wilkinson en Pickett toont aan dat er een
perfecte correlatie bestaat tussen de omvang van inkomensverschillen enerzijds en
zo ongeveer alle belangrijke gezondheidsparameters anderzijds. Kort samengevat:
hoe groter de inkomensverschillen in een regio, des te meer mentale stoornissen,
tienerzwangerschappen, kindersterfte, agressie, criminaliteit, drugsgebruik en pillen;
des te lager de gemiddelde levensverwachting, lichamelijke gezondheid,
onderwijsresultaten, sociale mobiliteit en ruimer, de gevoelens van veiligheid en
geluk. Bovendien – en dit zal voor veel mensen zeer verrassend zijn – bovendien
gelden deze resultaten voor alle lagen van de bevolking, en blijven ze niet beperkt tot
de laagste sociale klassen. Voor wie mocht denken dat een dergelijke desastreuze
maatschappelijke evolutie niets te maken heeft met inkomensverschillen en veeleer
een gevolg zijn van de teloorgang van religie en een tekort aan blauw op straat, die
verwijs ik naar de cijfers van het meest religieuze en meest politionele westerse land,
met name de Verenigde Staten. Eén blik op hun statistieken moet volstaan om
verlost te worden van het idee dat we hun voorbeeld moeten volgen. En toch blijven
we gebiologeerd kijken in de lichtbak die alles daarbuiten in duisternis hult.''

Mijn mening:

Het is volgens mijn inderdaad zo dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt. Ook in België kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer. De groep armen, of beter gezegd mensen die het met een beperkt inkomen moeten stellen neemt steeds toe.
Of deze evolutie een negatief effect heeft op de criminaliteitscijfers is mij niet volledig duidelijk. Wel valt het op de in onze beschaafde westerse wereld er nog steeds heel wat criminaliteit aanwezig is.


Tweede citaat:

"Het neoliberalisme is ronduit gevaarlijk op psychologisch vlak. Hier heb ik als
psychoanalyticus recht van spreken, dit is mijn vakgebied. Het is gevaarlijk omdat dit
systeem het slechtste in de mens naar boven haalt en het beste onderdrukt. Dit
gebeurde vooreerst op de werkvloer, maar ondertussen ook ten volle binnen ons
onderwijs, waardoor het zelfs de nieuwe identiteit bepaalt.
De financiële gevechten tussen de euro-landen illustreren wat een neoliberale
meritocratie met mensen doet. Solidariteit wordt een kostbare luxe en moet de plaats
ruimen voor steeds tijdelijke coalities met als voornaamste zorg dat men er meer
winst uit haalt dan de anderen. Diepgaande sociale banden met collega’s zijn
daardoor nagenoeg uitgesloten, een emotionele betrokkenheid bij het werk zelf is er
nog nauwelijks en al helemaal niet meer bij het bedrijf of de organisatie. Pesten was
vroeger een probleem op de scholen, nu is het volop aanwezig op de werkvloer, als
een typisch symptoom van onmacht, waarbij de frustraties afgereageerd worden op
de zwaksten. Onderhuids leeft er angst, van faalangst tot ruimere sociale angst voor
die al te bedreigende ander."

Mijn mening:

Het is in onze maatschappij zo dat prestatie en winst voorop staan. Het sociale en solidariteit zijn soms ver te zoeken. Hoewel bepaalde, meestal gecommercialiseerde, solidariteitsacties toch recordbedragen opbrengen.
Op de werkvloer is het zo, mede door het economisch klimaat dat er een concurrentiedrang is tussen werknemers. Volgens mij zijn mensen bang om hun job te verliezen en ze proberen daarom steeds beter te zijn dan hun collega’s. Dit zorgt voor een hoge dosis stress.
De zwakkeren worden dan soms gepest is deze door prestatiedrang gedirigeerde omgeving.

Derde citaat: 

"Het doel heet dan zelfmanagement en ondernemerschap: jongeren moeten
zichzelf beschouwen als een bedrijf, waarbij kennis en vaardigheden in eerste en
laatste instantie een economisch belang hebben waarmee zij hun marktwaarde
kunnen verhogen. Daarmee heeft het competentie-onderwijs uitdrukkelijk het
ideologisch gedachtengoed van het neoliberalisme geïmplementeerd in de scholing
van onze kinderen. We hoeven dan ook niet verwonderd te zijn als hun eerste vraag
luidt: wat brengt het op? Voor mij? Dit is het logische resultaat van dit onderwijs, en
achteraf gaan zeuren over het egoïsme en materialisme van de jeugd is op zijn
zachtst uitgedrukt hypocriet. We moeten dringend dit onderwijs en ruimer, de
bijbehorende pedagogiek herdenken."

Mijn mening: 

Het is mijn ervaring dat jongeren, adolescenten in de eerste plaats vertrekken van uit het gedachtengoed, wat brengt het mij op. Voor wat hoort wat.
Eens zomaar iets doen, zonder dat er iets aan vast hangt is voor velen moeilijk.
Het is inderdaad zo dat jongeren opgeleid worden om een bepaalde job te kunnen uitoefenen. Ik stel me de vraag of dit inderdaad zo slecht is. Uiteindelijk is het die job die hen later een inkomen en dus ook een mooi leven weg van de armoede kan bezorgen.
Misschien kan de manier waarop dit in het onderwijs aangepakt en bereikt wordt verbeterd worden, maar de jobmarkt, alsook de maatschappij in het algemeen zijn zaken die voortdurend evolueren en zo moet ook het onderwijs mee evolueren met de maatschappij.

Vierde citaat:

" Ons onderwijs speelt hierin een centrale rol. Niet eens zo lang geleden werd onderwijs vooral gewaardeerd omwille van zijn maatschappelijke relevantie. De bedoeling was kritische hoogopgeleide burgers af te leveren die via hun persoonlijke ontwikkeling ook konden bijdragen tot een betere maatschappij. Een dergelijk idee klinkt vandaag ongelooflijk wollig en het woord burgers roept bij mensen onder de dertig alleen nog McDonalds op. universiteiten, dat zijn toch kennisbedrijven die competenties moeten ontwikkelen bij hun studenten zodat ze regelrecht het bedrijfsleven kunnen instappen? Ten einde dit te bevorderen deden een aantal prominenten in de loop van het crisisjaar 2011 heel concrete voorstellen: verhoog het inschrijvingsgeld voor alle opleidingen die niet aansluiten bij het bedrijfsleven, verlaag het voor alles wat wel rendeert; wie hardleers is en toch kiest voor een niet-rendabele opleiding, die moet bestraft worden met een kortere of zelfs helemaal geen uitkeringsgerechtigde periode. Als klap op de vuurpijl kwam het voorstel om kleuters te screenen op hun vaardigheden, zodat ze meteen de juiste economische richting kunnen uitgestuurd worden. De Vlaamse schrijver Marc Reugebrink kaartte die ideeën nog eens aan in een kritisch artikel met als ironische publicatiedatum de feestdag van de onnozele kinderen (De Standaard, 28 december 2011). De week daarop werd hij door een redacteur wetenschap van diezelfde krant de les gespeld: geesteswetenschappen dragen niks bij, menswetenschappers zouden beter Darwin lezen en met het neoliberalisme is er niets mis."

Mijn mening: 

Ik ben van mening dat er een gezonde mix moet zijn van mensen en ook van competenties. We kunnen moeilijk gaan verplichtten een bepaalde job te gaan uitvoeren terwijl die eigenlijk niet bij hun interesses aansluiten. Een mens moet zich nog steeds goed voelen bij wat hij doet.
Het idee om kleuters te screenen en hen al van zo jong een bepaalde richting in te sturen lijkt mij helemaal van de pot gerukt.
Kinderen zijn nog in volle ontwikkeling en moet de kans krijgen zich te ontwikkelen zoals zij dat willen, zonder al te veel in een bepaalde richting gestuurd te worden.

woensdag 2 juli 2014

Mens en medemens - mijn gekozen waarde

Mijn gekozen waarde is betrokkenheid. Ik koos deze waarde omdat deze waarde voor mij zeer belangrijk is. Door betrokken te zijn met die persoon voel ik mij ook verbonden met die persoon. Ik voel me graag betrokken bij wat ik zelf doe. Maar ik betrek ook graag anderen bij wat ik doe want ik hou ervan wat ik doe.. De grootste reden waarom ik iemand betrek bij wat ik doe, is omdat ik ook wil betrokken worden
Door deze betrokkenheid heb ik het gevoel dat ik gewaardeerd word en dit geeft een goed gevoel. Door betrokkenheid verbetert de relatie tussen mensen.
Door met elkaar betrokken te zijn kun je samen zoeken naar oplossingen en elkaar helpen om verder te komen.
Betrokkenheid is een waarde die ook invloed geeft op andere waarden. Zo zorgt betrokkenheid ervoor dat de mensen verbonden worden. Zonder betrokken te worden wat een andere persoon doet zal er geen relatie kunnen ontstaan. Een relatie bestaat uit geven en nemen. Door iemand te betrekken met wat je doet, dan geef je iets. Maar je neemt ook graag terug van die persoon, dit doe je doordat je betrokken wordt door die persoon in wat hij/zij doet.
Door betrokken te zijn, word je ook gewaardeerd. Waardering geeft een goed gevoel bij de mensen.


Betrokkenheid is al van kleinsaf te merken bij baby’s. Een kind voelt zich betrokken door een speeltje. Het is volledig in de ban van het speelgoed, dit is betrokkenheid. Hieronder een filmpje die deze betrokkenheid toont bij een kind.




Mens en medemens - Mijn casus

Ik koos als casus voor het forum over het bestraffen van de leerlingen bij het niet/laattijdig indienen van een taak.

Dit is de link: lerarenforum

Ik vind de meningen op het forum tegenstrijdig. De ene zegt dat een 0 terecht is, de andere dan weer niet en wilt de leerlingen meer tijd geven. Ik ben het persoonlijk eens met meerdere meningen. Ik vind dat men op een bepaald moment een 0 moet kunnen geven als de taak niet ingediend is. Zo zou ik zeggen tegen de leerlingen dat als het 1 dag te laat is, maar de helft van de punten kan behaald worden en bij 2 dagen te laat een 0! Ik zou dit van in het begin toepassen. Ik zou dit ook vooral doen omdat het anders veel te veel werk is om deze administratie bij te houden. Want in het secundair onderwijs sta je namelijk voor meerdere klassen en komt er wel wat bij kijken om alles bij te houden.
Wat ik dan weer niet zou doen is de leerlingen de kans geven om hun taak later te maken in een strafstudie of tijdens de middagpauze. Toch niet voor nog steeds hetzelfde van de punten. Dan zullen ze zeker denken ‘ oh, dit is gemakkelijk ik maak mijn taken niet meer thuis, ik doe het dan wel eens tijdens de middagpauze ‘ Dit zorgt ervoor dat de leerlingen geen discipline en stiptheid meer zullen leren. En deze twee zijn namelijk zeer belangrijk tijdens hun latere leven en tijdens het uitoefenen van hun job want ze zijn het gewoon om nooit iets af te werken tegen de deadline.


Als ik het ethisch model uit de cursus toepas dan moet ik mijn mening zeker aanpassen.
Ik vergat dat het belangrijk is om dialoog te voeren met de betrokkenen. Ik moet overleggen met de leerlingen in verband met de taken. Misschien hebben ze al heel veel werk voor die deadline en zal het de meesten niet lukken om deze taak er nog bij te nemen. Door even te polsen wanneer ze een rustige periode hebben voor taken, kan ik de deadline al aanpassen om zo meer kan te hebben dat de taken op tijd afgewerkt worden.
Ik houd rekening met de leerlingen die het wat moeilijker hebben en begeleid hen meer in het plannen van de taken. Na de les kan ik eventueel met hen samenzitten om hun planning te bekijken en bij te sturen indien nodig.
Als dit allemaal op punt staat kan ik zorgen voor een goeie deadline. Als de taak toch niet op tijd is, dan kan de leerling die tijdens de middagpauze of avondstudie afwerken. Is deze pas de volgende dag afgeleverd, dan kan de leerling maar kans hebben op de helft van de punten. Is de leerling 2 dagen te laat dan is het onherroepelijk een 0.
Merk ik dat bepaalde leerlingen herhaaldelijk te laat zijn of de dag zelf nog de taak maken of hem gewoon niet indienen, dan moet ik daarop ingrijpen. Ik roep de leerlingen apart bij mij om het probleem te bespreken. De leerlingen moeten inzien dat een deadline zeer belangrijk is om te volgen. Ze moeten inzien dat stiptheid belangrijk is in het latere leven en in hun job. Als ze daarmee nu niet kunnen omgaan zullen ze het later moeilijk hebben om een job te vinden en te houden.
Ik bekijk hun moeilijkheden en probeer samen met hen oplossingen te vinden.
Deze oplossing zorgt voor veel extra administratie maar ook voor veel tijd. Maar alleen zo kun je ervoor zorgen dat de leerlingen sneller stipt zullen zijn en op tijd zullen zijn zonder sancties in te voeren.
Mijn mening werd gevormd door mezelf en met behulp van de verschillende meningen van de leerkrachten op het forum, blogs van medestudenten en het ethische model uit de cursus.

Inleiding

Beste lezer,

Ik ben Lindsey Ver Eecke. Ben 26 jaar en woonachtig met mijn gezin te Brugge.


Naar aanleiding van de opleiding Bachelor Kleuteronderwijs maak ik deze blog voor het vak Religie, zingeving en levensbeschouwing. Ik mag jullie zeker duidelijk maken dat ik tijdens het maken van deze opdrachten en het lezen van de artikels, bekijken van de filmpjes mezelf meermaals ben tegengekomen. Het ging absoluut niet van een leien dakje om me erdoorheen te spartelen. Ik werd bij sommige fragmenten en artikels enorm geraakt waardoor ik begon te huilen of mij helemaal niet meer ok voelde.

Ik ben een enorm gevoelig persoon, dus voel ook snel hoe en wat.

Ik ben tevreden met het resultaat van mijn blog en ik hoop dat jullie mijn innerlijk zo beter zullen leren kennen!

Groetjes,
Lindsey.